ALEX KURET

Rojen v Trstu leta 1991, Alex vzljubi tolkala zelo mlad in pri petih letih prične študij kompleta bobnov pri godbeniški šoli “Pihalnega Orkestra Ricmanje” pri Trstu. Z ricmanjskim orkestrom je bil kasneje deležen številnih uspehov na tekmovanjih širom po Evropi, od Španije do Švedske.

Študij tolkal nadaljuje na tržaškem konservatoriju “G.Tartini” pod mentorstvom profesorja Fabiàna Péreza Tedesca in pri dvaindvajsetih letih diplomira z odliko in pohvalo. Za njegove študijske uspehe je zmagal posebno nagrado konservatorija “G.Tartini” za najboljše diplomirance, poleg tega pa je vrsto let prejel štipendijo fundacije “Ananian”, ki je podeljena najzaslužnejšim mladim glasbenikom dežele Furlanije Julijske Krajine.

Preko programa Erasmus je študiral s profesorji Bernhard Wulff, Tajiro Miyazaki in Pascal Pons na “Hochschüle für Musik Freiburg” v Nemčiji. Tukaj je bil član “Schlagzeugansemble Freiburg”, s katerim je sodeloval v številnih projektih sodobne glasbe.

Poleg tega se je izpopolnjeval na različnih masterclass svetovno znanih tolkalcev, med katerimi Reiner Seegers, Ivan Mancinelli, Nebojša Jovan Živkovič, Valerio Galla in Dennis Kuhn.

Redno sodeluje z orkestrom “FVG Mitteleuropa Orchestra” in orkestrom opernega gledališča “G.Verdi” iz Trsta. V letu 2012, ko je Maribor gostilo prireditve Evropske Prestolnice Kulture, je bil izbran kot tolkalec v orkestru Maribor International Orchestra 2012 (MIO2012), sestavljenemu iz glasbenikov prihajajočih iz osemnajstih drzav iz celega sveta, s katerimi se je podal na turnejo v Španijo in Anglijo, kjer je nastopil v Londonu ob priliki Olimpijskih Iger 2012.

Na mednarodnem tekmovanju “Svirel 2012″ je kot solist prejel zlato priznanje. Bil je tudi član žirije na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG.

Trenutno je zaposlen kot profesor tolkal na šoli “Caprin – Valmaura” v Trstu.

ZARI Percussion DUO